Procedeul albirii a devenit din ce in ce mai cerut de catre pacientii cabinetelor dentare, aproape toata lumea dorindu-si un zambet mai alb si dinti mai stralucitori, aspectul „hollywoodian” fiind foarte la moda. La ora actuala materialele de albire au evoluat, iar producatorii ne asigura ca structurile dentare nu sunt afectate in timpul procedurii.
Inainte de albire
Pacientul trebuie sa se prezinte la medicul stomatolog pentru un detartraj si un periaj profesional. Medicul stomatolog trebuie sa stabileasca daca pacientul are sensibilitate dentara sau carii active netratate. Trebuie stiut ca in urma tratamentului se albesc doar dintii naturali, obturatiile si coroanele ramanand stabile din punct de vedere coloristic. Daca aveti obturatii pe dintii pe care doriti sa-i albiti, acestea vor trebui schimbate. Diversele coloratii vor reactiona diferit la albire, in unele cazuri obtinandu-se rezultate mai bune. Coloratiile cu tenta de galben reactioneaza cel mai bine, cele cu tenta gri fiind greu de indepartat, uneori culoarea ramanand chiar neschimbata. De asemenea, nu vor putea fi indepartate petele de fluoroza, coloratiile date de tratamentul cu tetraciclina in copilarie sau cele ramase dupa indepartarea unei obturatii de amalgam.
Procedeul albirii
Se poate efectua acasa si in cabinet.
Pentru albirea la domiciliu exista o gama variata de produse, dar ea trebuie efectuata cu mare atentie si nu ar trebui sa excluda o vizita in cabinetul dentar. Gelurile si benzile de albire ce pot fi procurate din comert au concentratie mica de substanta activa, se aplica usor, dar rezultatele obtinute sunt destul de slabe. In general pacientii au tendinta sa foloseasca in exces substantele daca nu obtin rezultatul dorit. Pastele de dinti actioneaza doar mecanic, nu si chimic, indepartand depunerile superficiale de pe suprafetele dintilor, fara sa actioneze in profunzime.
Albirea in cabinet presupune o sedinta de 45-60 minute in care pe dintii pacientului se aplica substanta de albit care contine peroxid de hidrogen sau de carbamida in concentratii mai mari decat cele folosite in gelurile de albire pentru acasa. Produsele profesionale de albire, folosite de stomatolog, actioneaza si in straturile profunde ale smaltului si dentinei, inlaturand coloratiile.
Cum actioneaza
Dintele este format din smalt (la exterior), dentina care se afla sub smalt si pulpa dentara (sau nervul). Smaltul este alb-translucid si dentina este galbena.
Printre agentii care determina coloratii inestetice pe suprafetele dentare se numara: inaintarea in varsta (dintii devin mai opaci si mai inchisi la culoare), coloranti din diverse produse alimentare si bauturi colorate (sucuri, cafea, ceai), fumatul, fluoroza (rezultata in urma tratamentului excesiv cu fluor), tratamente stomatologice incorecte, diverse traume la care au fost supusi dintii, etc.
Procesul chimic care sta la baza albirii dentare este simplu: compusii peroxidici sunt adusi in contact intim cu dintii, moment in care se elibereaza oxigen activ. Oxigenul se combina cu moleculele de culoare depuse la nivelul structurii reticulare a smaltului si canaliculelor dentinare, crescandu-le gradul de solubilizare. Produsii de degradare rezultati in urma albirii includ oxigen, apa si amoniac, produsi existenti in mod normal in organismul uman, deci absolut inofensivi fata de acesta.
Cum se efectueaza
Medicul stomatolog aplica pe gingie o bariera protectoare si pe dinti gelul de albit. Uneori se poate folosi si o lampa de albire, desi multe studii recente au pus sub semnul indoielii necesitatea si eficacitatea folosirii acesteia in timpul procedurii.
Cat dureaza efectul
In cazul persoanelor care fumează excesiv, consuma constant băuturi colorate (cafea, vin rosu, ceaiuri, sucuri cu coloranți) sau mancare care conține coloranți naturali sau artificiali, efectul durează aproximativ 6-9 luni după tratament. La persoanele care au un regim alimentar sănătos dar și o igiena dentara, albirea poate fi păstrată timp de 12-18 luni. Gradul de albire variază de la caz la caz.
Contraindicatii
Hipersensibilitatea dentara reprezinta o contraindicatie a albirii, deoarece aceasta va exacerba simptomele deja existente. Albirea nu este indicata copiilor de pana la 14 ani, femeilor insarcinate sau femeilor care alapteaza, deoarece nu s-au facut cercetari asupra posibilelor efecte in aceste cazuri.
Efecte secundare
Unii pacienti pot simti o sensibilitate crescuta la rece sau un usor disconfort in zona dintilor. Aceste simptome dispar insa dupa 1-3 zile de la finalizarea tratamentului.
Pe timpul tratamentului evitati consumul de bauturi reci sau fierbinti, consumul de citrice si fumatul. Medicul poate efectua tratamente de desensibilizare daca acestea sunt necesare.
Concluzii
Pentru a va reda stralucirea zambetului, in conditii de maxima siguranta pentru sanatatea dvs orala, vizitati medicul stomatolog. In cazul in care albirea nu este suficienta pentru a va satisface cerintele estetice, medicul va poate propune si alte tratamente cosmetice, cum sunt fatetele sau coroanele total fizionomice.
Preturi
Pentru lista de preturi actualizata, consultati sectiunea Preturi din meniu, categoria Tratamente cosmetice.
Puneți o întrebare medicului dentist:
Telefon — 0727.228.770
Email — adriana@fdent.ro